بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Hari ni mama nak tunjuk gambar limau yang kawan mama bagi.Kawan mama tu namanya Ramziah Hani (sedap nama dia).Panggilan manja dia kat ofis "Ram".Minggu lepas Ram balik kampung dia kat Kuala Nerang...dia bawak balik limau yang mama tak pernah tengok, ramai orang pun tak pernah tengok...
Saiz limau tu besar betik yang comel-comel yang orang selalu jual kat pasar tani.
Ram kata buat jeruk katanya...dia siap bagi cara nak buat, cuma rebus dan letak gula aje, memang kena cuba buat.
 |
Ini lah limau yang tak tau namanya, Ram kata Limau Pasir. |
 |
Saiz nya besar |
 |
Baunya sangat 'refreshing' macam bau lemon, Alya kata macam bau pencuci pinggan lemon. |
 |
Dibelah dua |
 |
Kulitnya agak tebal |
 |
Kawan mama kata kikis kulit tapi mama dah silap, siap kupas nipis kulitnya. |
 |
Dipotong kecil, Kak Long siap keluarkan biji, mana tau kot-kot boleh tanam. |
 |
Rebus sebanyak 4 kali, setiap kali rebus buang dan ganti airnya - kurangkan pahit. |
 |
Masuk bekas dan tabur gula. |
 |
Tutup dan biarkan saja, Gula akan mencair sendiri. |
Mama pun tak tau rasanya macamana, baru malam tadi mama letak gula, pagi ni dah mencair.
Mama nak biarkan 2-3 hari baru nak rasa....atau jom buat acar limau, emmm...sedapnya!
Terima Kasih banyak pada Ramziah untuk limau dan cara nak jerukkan limau tu!!! lain kali balik kampung bawak lagi buah yang pelik2 balik KL ya!
No comments:
Post a Comment